Häckväxter

I allmänhet behöver unga plantor mer uppmärksamhet än mogna häckplantor. Med många häckväxtarter behöver unga exemplar mycket mer vatten för att växa till en stor häck som kan ta stryk. Det kan du sköta själv de första åren, men det är inte alla som har den möjligheten.

Om du till exempel är borta från jobbet i några veckor kan det hända att dina växter inte får tillräckligt med vatten eller, när det gäller snabbväxande häckväxter, bara missar den där viktiga beskärningen. En färdig häck har redan stått emot den där svåra inledande perioden på plantskolan.

Och inte bara det: under den perioden sköts din häck av riktiga häckväxtexperter. Våra odlare vet exakt vad de ska göra för att odla dina häckväxter till den vackra häcken för din trädgård. Att odla en färdig häck innebär regelbundna kontroller.

Inte bara under de första åren av dina häckväxter, utan också precis innan de lämnar plantskolan och transporteras hem till dig. Häckväxter som inte är tillräckligt bra skickas helt enkelt inte.

Kan planteras nästan året runt

Det finns en idealisk planteringssäsong för unga häckväxter. Med de flesta häckväxter är detta på hösten. Om du sedan planterar din häck så kommer rötterna på dina häckväxter att vara markvana på våren och de får vackra löv.

Du kan plantera en färdig häck nästan året runt. Det enda undantaget från detta är när det fryser. Frost gör jorden hård och kompakt och då kan inte rötterna tränga ner i jorden längre. Av samma anledning är det inte att rekommendera att plantera sin färdiga häck under en period med lätt nattfrost.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *